KUTYAGURU

Miért kell máshogy képezni egy bulldogot?

2015. március 24. - KUTYAGURU

p1070693kicsi.JPG

Mike-val több mint két év nagyon intenzív hullámzást éltünk meg együtt. Kölcsönösen nehezen értettük egymást, így rengeteg helyzetben nehezen is jutottunk dűlőre. Ő nem értette, hogy miért baj, ha lovakat kerget, én nem értettem miért lenne jó ez neki. Aztán elkezdtem a kutató munkát, rengeteg kísérletezéssel és munkával eltöltött óra meghozta a gyümölcsét. Mára bármelyik nagy tömegben, rendezvényen, hangos koncert mellett, több kutya vagy gyerek között képes a maximumot nyújtani és ehhez nem kell megküzdenünk egymással.

Kezdjük is az elején, miért adódnak pont ezzel a fajtával a gondok, és miért kezelik nehezen a kiképzők is?

Tenyésztésük elsődleges célja a fizikai munka, nem más, mint egy másik igen erős és nála sokallta nagyobb állattal szemben. Láttunk már viadaloztatott kutyát, aki képes utolsó vérig menni, nekik is van egy habitusuk, de képzeljük csak el, mekkora erő tombolhat egy olyan kutyában, aki képes szó nélkül neki menni egy több száz kilós állatnak, még akkor is, ha az már többször felöklelte és odébb repítette. Bár ez a tenyésztési vonal igen régi, az ösztönerősebb egyedek gond nélkül kapcsolnak be egy ló, vagy marha láttán, kezdenek hangos heccelő testmozgású ugatásba. Ehhez toppon kell lenni fizikailag és észben is. Amikor ezeket a viadalokat betiltották, és divatkutya vált belőlük a belső erő még mindig tombolt, de munkaképessége homályba veszett. El tudjuk képzelni, mi történik egy élsportolóval, ha hirtelen 4 fal közé szorítják? A feszültség egyre nő, a belső bomba ketyegni kezd, majd végül robban. Ha egy ilyen kutyát megpróbálunk agresszióval nevelni, nagyon szűk korlátok közé szorítani kihozzuk belőle az igazi állatot. Ehelyett használnunk kell a mi és az Ő eszüket is. A francia bulldognál külön színesíti a történetet, hogy külső formálása közben terrier vért is kevertek habitusához hasonlóan a bostonokhoz, ami igen csak felerősíti a kirohanásait.

A legtöbb bulldogtartó arról is panaszkodik, hogy kutyája antiszoc, és ezért mások is megszólják. Ennek legfőbb oka, hogy maga a játékuk is durvább, amit más kutya nem tolerál, vagy épp valós küzdelemnek veszi. A bulldognak tényleg minden egyes játék egy kisebb harc, de nem szánt szándékkal szeretne Ő a másikban kárt tenni, csupán ami más kutyának fáj, neki még meg se kottyan. Így a bulldogot fizikai erővel képtelenség nevelni. Egy ilyen helyzetben addig fog velünk harcolni, amíg fizikai határai engedik.

Mit kell tehát tennünk azért, hogy bulldogunk együttműködő legyen, és kiegyensúlyozott? Az egyik legfontosabb, hogy „ősi” ösztöneit ki tudja élni, vadászó, harcoló énjét valami teljesítmény orientált feladatban kamatoztathassa. Mint egy boksz zsák a feszültségre, kifulladásig püfölve mi is jobban érezzük majd magunkat. A másik, hogy túljárjunk az eszén, ne fegyelmezni akarjuk, hanem megtanítani, ok okozat felépítéssel és rengeteg motivációval, sokkal könnyebben megérti, mit szeretnénk Tőle és sokkal szívesebben teljesíti is azt!

Például Mikenál is állandó probléma, hogy a közeledő kutyákat (feltéve ha nem tüzelő szukáról van szó) nem szereti, rögtön kicsattog, nem is hagyja magát megszagolni, ha mégis akkor egy váratlan pillanatban csattog ki. Ez önmagában még nem agresszió, ha nincs pórázon vagy, ha nem nyomulósan közelítenek hozzá, Ő mehet oda más kutyához, nem csinálja. Ameddig tiltottam erősödött a folyamat, lehet hogy 2 alkalomnál nem csinált semmit, de a harmadikra olyan feszkó gyűlt benne össze, hogy még durvábban ment neki a másiknak. Először pozitív visszacsatolással kötettem össze a másik kutya látványát, ez még mindig nem használt közvetlen közelben, így úgy döntöttem megpróbálom a semlegesítést erősíteni benne. Ez annyit jelentett, hogy ha rám figyelt nem más kutyára, akkor azt jutalmaztam, ha már két lépésre volt egy másik kutya, de nem rá nézett, és kicsit visszavett az ideges tekingetésből azt is jutalmaztam, míg végül odáig tudtunk jutni, hogy mellé ülhet egy másik kutya, amíg nem piszkálja, Ő sem reagál rá és ez nekem elég is volt. Nem szeretném számára kényelmetlen szituációkba beszorítani, csupán az a fontos, hogy a BKV-n, állatorvosnál nyugodtan tudjon ülni, saját magát se idegesítse folyamatosan, és rám koncentráljon, ezáltal megbízik bennem annyira, hogy tudom, mi és mennyire lesz jó neki.

A Bulldog Akadémián ilyen és ehhez hasonló gyakorlatokat tanulunk meg, melyet a későbbiekben bármilyen hétköznapi helyzetben a megfelelően tudsz majd alkalmazni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyaguru.blog.hu/api/trackback/id/tr817300453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.03.24. 15:34:13

Hát ez furcsa. Bulldog, pláne francia, mint antiszociális? Ismerek néhányat - na jó, néha találkozom velük, amikor sétálni megyek -, de velem mindegyik nagyon kedves, már-már macskaszerűen bújós szokott lenni. Vagy hogy kell érteni azt, hogy antiszociális?

KUTYAGURU 2015.03.24. 15:35:34

@pythonozok: Általában ezt az antiszociális jelzőt akkor kapják meg, amikor más kutyával szemben nem barátságosan lépnek fel, az emberekkel ellentétben tényleg nagyon, sőt néha túlzottan is közvetlenek :)

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.03.24. 16:56:37

@KUTYAGURU: ja, értem...
visszabeszelo.blog.hu/2015/03/08/kutyatamadas_a_iv_keruletben :)
Az egyik ismerős... hogyismondjam... nem felel meg ennek az elképzelésnek ;)
(jó, tudom, egyetlen példából nem lehet általánosítani)

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.03.24. 16:57:06

Egyébként kicsit ki vagyok akadva... már-már rászántam magam, hogy vegyek egy kölökkutyát (pici, szobában tartható, rövid szőrű társaságra vágytam volna - tacsi, francia bulldog, mopsz, stb. fajtákban gondolkodtam), de elnézve a netes hirdetéseket... szaporítótól egyértelműen nem vennék, a hirdetők meg... hát állítani nem merem, hogy mind az, de sok "érdekes" van közöttük. :(((

KUTYAGURU 2015.03.24. 17:00:29

@pythonozok: Mindig vannak kivételek, nincs általánosítás, maximum nagy átlag :) Mike pl. a dobermannok és vizslák között érzi jól magát. Ha tényleg rászántad magam a kiskutyára ne add fel, de ne hirdetésekben keress, hanem konkrétan a kennelekkel vedd fel a kapcsolatot, érdeklődj, ismerd meg Őket, ha nem rögtön rád akarnak sózni egy kutyát, akkor már jófelé kapiskálsz. Azt viszont tudni kell, hogy jó tenyésztőtől jó kutya (azaz egészséges) 100.000-től kezdődik. Ha erre esetleg nincs keret érdemes körülnézni a fajta mentőknél, de a Te igényeidnek megfelelő keverék kutya is akadhat kölyökkorú! Ha ezzel kapcsolatban lenne kérdésed keress minket bátran!

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.03.27. 17:14:19

@KUTYAGURU: köszi... (mondjuk a kölyökhöz ragaszkodnék, mert egy felnőttet nehezebb "elrontani", mint egy kölköt ;) )
De azt hiszem, egyelőre jobban teszem, ha lemondok róla...

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.03.27. 20:41:41

Mopszban vajon mennyi bulldog van? :)
Tegnap a házunk bejáratához egyszerre érkeztem egy morcosnak tűnő lakótárssal és a mopszával.
Nem bírtam magammal, megkérdeztem, hogy szabad-e ismerkedni a négylábúval. Morcos arc felderül, "Hát persze, sőt! Kifejezetten kérjük a simogatást!" :)
Kutya egyből vette a lapot, hogy róla van szó... mire odafordultam hozzá már derékmagasságban volt rajtam és csuklóig bekapta a kezem :)))
(nem, nem támadó szándékkal, csak nagyon örült, játszani akart, Ceasar Millan szavaival élve izgatott volt :) )

KUTYAGURU 2015.03.27. 20:42:53

@pythonozok: A bulldogban van inkább a mopsz, Tőle örökölte az ember szeretetet és a kedvességet :)
süti beállítások módosítása