KUTYAGURU

Harc a rák ellen - Mastocytoma

Ahogy mi csináljuk...

2019. február 24. - KUTYAGURU

Talán ennek a cikknek a megírása volt a legnehezebb, húztam halasztottam, hiába tudtam, hogy segíthetek vele másoknak, féltem leülni és megírni.

Aki régebb óta követi a munkámat, ismeri Miket, a francia bulldogot, aki elindított engem a kutya oktatás útján, miatta tartok most itt. 2017. őszén kaptuk egy műtét után a diagnózist, mastocytoma grade III. Akkor még nem sejtettem miről van szó pontosan, de a daganatos megbetegedés számomra alapból hatalmas mumus. Akkor egy szakorvostól 6-9 hónapos kórjóslatot kaptunk, mondanom se kell, teljesen összetörtem, ennek már 1,5 éve (a cikk megírásakor).

De kezdjük is az elején, hogy nektek is tudjak segíteni!p1290908.JPG

A felismerés

Mikenak a jobb combján egy körömnyi folt tűnt elő időszakosan, az utolsó nyár előtt már a műtétet latolgattuk, de a folt ismét eltűnt, aloe verás és neogranormonos kezelésnek köszönhetően, aztán sajnos nyár végére újra megjelent, de már sokkal durvábban, így szeptemberben gyorsan műtétre került a sor, amely során még két kisebb borsónyi csomót távolítottak el a testéről. A combhajlatnál lévő csomót elég nagy udvarral távolította el Dr. Balázs Bence (ezúton is szeretném kifejezni a hálámat), valószínűleg ez közre játszott a prognózis javulásában, bármennyire is drasztikusnak tűnt.

Mastocytoma, mi ez?

A műtétet követően szövettanra került sor, mely során megállapították, hogy ez egy hízósejtes bőrdaganat, és grade III-as kategóriába sorolták, ami azt jelenti, hogy agresszív, gyorsan kiújuló és távoli áttétet képezhet, azaz máshol is kiújulhat. Jelenleg ez most az egyik leggyakoribb ráktípus, úgy kell elképzelni, mint egy polipot, ahol csak a fejét látjuk, de a csápjai messze elnyúlnak a szövetekben, ezért szükséges minél nagyobb udvarral eltávolítani, nem ritka az esetleges csonkolásos eljárás is ilyen esetekben.

Mi okozhatja?

Erre természetesen egyértelmű választ senki nem tud adni, a bulldogok alapból hajlamosak rá, így a genetika és a környezeti tényező is egyaránt rájátszhat. Ami nálunk biztos rontott a helyzeten az a napsugárzás. Mike imád napozni, azon a nyáron is sokat feküdt a napon és sajnos az érintett területet is nyalogatta. Azóta nagyon szigorú vagyok a napozással, nyáron csak reggel és este lehet kint, egyébként kötelezően árnyékba kell vonulnia. Mivel náluk nincs semmilyen megoldás a napvédelemre, ezért marad az, hogy figyelnünk kell rájuk! Ami nagyon sokat segíthet, az időben történő felismerés és citológiai vizsgálat, ha szükséges, akkor pedig a műtét!

Kezelés

A szövettan során elvégeznek még egy plusz tesztet, amivel kiderül, hogy egy bizonyos gyógyszerre, a Masivet hatásmechanizmusára hogyan reagál. Nálunk ez a teszt elmaradt, ennek ellenére elkezdtük a gyógyszeres kezelést. Azt tudni kell, hogy bár tablettás megoldásról beszélünk, ez is kemoterápiának minősül, de közel nem olyan sok negatív mellékhatással. A kezelés során folyamatosan konzultáltam Dr. Dékay Valéria doktornővel, aki onkológus szakorvos és neki is nagyon sok hálával tartozok, hisz épp szülési szabadságát töltve segített mindenben és tartotta bennem a lelket. Ő kezelte egyébként Mandy kutyánkat is, akinek állkapocscsonkolással kellett egy másfajta daganatot eltávolítani, amit Dr. Vajdovich Péter végzett az ÁHOK-ban, lekopogom, eddig minden rendben, pedig ez is 2 éve volt. Szóval visszatérve, elkezdtük a Masivet szedését, egy minimális hasmenés jelentkezett, illetve az első pár hétben kellett vigyázni az immunrendszere miatt, de ez is gyorsan stabilizálódott, azóta semmilyen mellékhatást nem észleltünk. Rendszeresen, eleinte havonta, most kb. 2-3 havonta készítjük a vérképet, hogy lássuk, hogyan reagál a szervezete, minimális eltéréseket mutat, ami ilyen erős gyógyszerezés mellett normális. Amire figyelni kell, hogy szabad kézzel pláne nőknek a tablettához nem szabad nyúlnia, illetve a végterméket össze kell szedni, hisz abban választódik ki a szer, de ez egyébként is rutin lenne. A gyógyszert folyamatosan szedjük, amikor hát problémák miatt egyéb fájdalomcsillapítót kell szednie, akkor szoktunk 2-3 napos szünetet tartani, de ezt is orvosi konzultáció mellett. A gyógyszer ára elég húzós 34-36.000 Ft körül mozog, ez egy havi adag, csak állatorvostól rendelésre szerezhető be. Emellett folyamatosan járunk hasi ultrahangra, ez is kb. 3-4 havonta, mert főleg belső szervi áttéteket képez ez a fajta rák, szerencsére eddig minden leletünk negatív. Ultrahangra a Minivetbe járunk, Dr. Péterfia Dalmához, nekem Ő a leg leg a szakorvosok között. A vizsgálat fájdalommentes, viszonylag gyorsan megvan, 12-14.000 Ft körül mozog az ára.

Kiegészítő kezelések

Ez a legfontosabb, ami miatt megírom a cikket, mert sokan kérdezitek tőlem, csoportokban, hogy mit adok még neki. Arra nagyon fontos felhívnom a figyelmeteket, hogy a daganatos megbetegedések piaca egyrészt hihetetlenül drága, másrészt kihasználják az emberek reményhez való ragaszkodását. Biztos vagyok benne, hogy én is adok olyat a kutyámnak, aminek semmi értelme, csak a saját magam megnyugtatása. Rákot egyik étrend kiegészítő sem fog gyógyítani, de a mellékhatások csökkentésében és az immunrendszer támogatásában tudnak segíteni! Minden szervezet máshogy reagál, igyekeztem nagyon alaposan utánajárni mindennek, ezek alapján és az orvosi javaslatokra állítottam össze az alábbi listát:

  • DMGuard: először VetriDMG-t használtunk, majd valamiért nem volt kapható és akkor tértünk át erre, aminek meglepő hatása elsősorban az emésztés rendbe tétele lett, így utánanéztem mit is tud. Alapvetően immunerősítésre találták ki, viszont az összetételt felhúzták hozzáadott U vitaminnal, ami már bevált módszer a gyomornyálkahártya védelmére, a gyomorfekély megelőzésére, aminek a lehetősége ennél a gyógyszerezésnél és daganattípusnál jelentősen fen áll. Ráadásként csökkenti a hisztamin termelést is, ami szintén a daganat fejlődésében játszik szerepet. Jelenleg sajnos épp változtatják az összetételét, pont az U vitamint szeretnék belőle kivenni, meglátjuk kell-e helyettesíteni. Azon ne lepődj meg, ha a kutya elkezd tőle pörögni, teljesen normális! A napi adag kajájára teszem, de mivel nagyon erős szaga van, próbálom valamivel elfedni. Az ára 6-8.000 Ft körül mozog, a 30 ml kiszerelésnek, ami szimpla időszakban elég egy hónapra, de, ha fel kell emelnem az adagot 2x-re, akkor csak 2 hétre.
  • K9 Immunity: az Aloha cég gyógygombás keveréke, talán ez a legdrágább kiegészítő, régebben iherbről 8-9.000 Ft-ért lehetett megrendelni, de most már csak itthonról tudom 16.000 Ft-ért, ami 28 napra elég. Nem csak immunerősítésre szolgál, hanem segíti a szervezet daganat elleni védekezőképességét is. Az Aloha cég egyedülállóan termeszti a gombákat és ilyen speciális összetételű készítményt még nem találtam a piacon. Ezt is a napi eledelbe keverem, szétszedve a kapszulákat a port rászórom.
  • Hepato support vagy HepaPet: mindkettő a májvédelemre szolgál, ami ilyenkor nyilván sokkal nagyobb terhelést kap. Mindkét készítmény alapanyaga a szilmarin, azaz a máriatövis mag. Az előbbit szoktam gyakrabban használni, eddig bevált, ára 6-8000 Ft körül mozog, viszont ez 3 hónapra elég.
  • Forever Aloe Vera iható gél: ezt egy kedves ismerősöm javaslatára kezdtem el használni, neki is súlyos daganatos betegségben szenvedett a kutyusa, és ha jól emlékszem 16 éves koráig élt, ami egy egészséges kutyánál is soknak számít. Meglepő módon Mike imádja az ízét, 1-2 evőkanállal kap az esti adag kajájához, szintén nagy szerepe van a gyomor és bélrendszer támogatásában, de ami fontosabb a méregtelenítő hatását használjuk ki. Ennek az ára 8-10.000 Ft körül mozog, ez sem húzza ki egy hónapig.
  • FitoCanini IMMUN: saját magamnál is használom jó eredménnyel a gyógynövényeket, így mindenképpen bele akartam venni a terápiába, a Fitocanininek vannak a legösszetettebb keverékei, más területen is jó eredményekkel használjuk. Egyetlen titka, hogy érdemes mellette probiotikum kúrákat használni, hogy minél hatékonyabb legyen a felszívódás. Ezt is a kajába keverem, 3.500 Ft egy doboz, ez több hónapig kihúzza.

szerkesztett-16.jpg

Nyilván rengeteg féle dolgot adhatnék neki, én ebben láttam az arany közép utat. Emellett nagyon odafigyelek az étkezésére, most a Platinum bárányos tápját kapja, ami hypoallergén is egyben, így még jobban kíméli a gyomrát, illetve nyers zöldségeket kap rendszeresen.

Nagyon fontos, hogy betartsam a gyógyszeradagolást, a rendszeres vizsgálatokat és az otthoni vizsgálatokat is, folyamatosan figyelem a testét, bőrét és a nyirokcsomóit is, ha megkéred az állatorvost segíteni fog ezeket kitapintani.  

Nagyon sok segítséget kaptam egy Facebookos csoportban, alább találjátok a linkjét. Együtt sírunk és együtt örülünk a jó híreknek, mindenki megosztja az új és régi infóit, nagyon szuper összetartó kis csapat: 

Facebook csoport 

Közben pedig reménykedünk, hogy minél tovább velünk tud még maradni!

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyaguru.blog.hu/api/trackback/id/tr4014652145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maria Bodnar 2019.05.04. 13:03:19

Kedves Szandra! Nagyon köszönöm, hogy megosztottad ezeket infókat. A mi erdélyi kopónknál húsvétkor jött ki egy teniszlabda nagyságú daganat, majd vissza is húzódott. A szövettan szerint mastocytoma. Az azonnal kiírt műtétet viszont pár hétre halasztani kellett, mert elkezdett tüzelni. A mi orvosunk is a DMGuardot adta. Mellette elkezdtük itatni deutérium csökkentett vízzel (Vetera), mert jókat olvastunk róla. Egy korábbi májgyulladás miatt már évek óta napi szinten szed vitaminokat, immunerősítőket (Immunovet Pet, Máriatövis forte kapszula, Gastroferm Pet). Az általad írt aloe vera gélen gondolkodunk még, és a K9 kapszulán. A kérdésem: ezeket mind egyszerre adod neki? Vagy felváltva, kúraszerűen egy-egy típust?

KUTYAGURU 2019.05.04. 13:05:21

@Maria Bodnar: A legtöbbet egyszerre adom, a K9 kapszulánál szoktam pici pihenőket tartani, illetve a vitaminokat, kiegészítőket reggel, az aloe gélt este adom a kemoterápiás gyógyszer mellett. A májgyulladás miatt viszont mindenképpen kérjétek ki állatorvos véleményét, mert elképzelhető, hogy a sok kiegészítő megterheli a máját. Kitartást és mielőbbi jobbulást kívánok!

Maria Bodnar 2019.05.10. 08:32:44

@KUTYAGURU: Köszönöm a segítséget, nektek is a legjobbakat kívánom!
süti beállítások módosítása