KUTYAGURU

Hogyan vegyem rá, hogy figyeljen? A képzeletbeli póráz módszere

2017. augusztus 08. - KUTYAGURU

Pár éve akadtam rá Ekard Lind könyvére, ami már akkor is nehezen volt beszerezhető, de sokan esküdtek rá. Azon kevés kutyás könyvek egyike, amit nehéz letenni, mert telis tele van gyakorlatias megoldásokkal, amit az ember rögtön szeretne kipróbálni.

Aki ismer, tudja, hogy nem hiszek a módszerekben. Abban hiszek, hogy vannak elvek, amit mindenki magának 1781551_web.jpgállít fel és vannak technikák, amit kutyához igazítva használunk. Ilyen például az, hogy mivel tudom felkelteni a kutya figyelmét, milyen eszközre, technikára lesz szükségem. Ebben nyújt segítséget Ekard Lind „Játszva motiváljuk kutyánkat” című könyve. A gyakorlatait már korábban is alkalmaztam, de számos olyan feladatot ismertem meg, amit azóta is használok képzéseinkben. Alapvetően az elv rendszere, amivel maximálisan tudok azonosulni, mégpedig a játékkal történő motiváció használata és a kutyával való összhang fontossága. Semmi értelme nincs neki állnom tanítani a kutyát, amíg nem figyel minden porcikájával, és nem vár kirobbanásra készülve egy-egy feladat elvégzésére. Persze sok féle kutya létezik, nem mindegyik fog a fején pörögni, de a szemében akkor is fogod látni az izgatottságot. Lind részletesen elmagyarázza, hogy a különböző eszközöket és a jutalomfalatot is hogyan tudod a leghatásosabban használni, emellett megmutatja a kontroll kialakításának gyakorlatát is. A kulcs pedig a testbeszéd. Ha megfigyeled, hogy saját kutyád milyen mozdulatokat tesz, amikor fel akarja magára hívni a figyelmet, esetleg játékot akar kiprovokálni, akkor ott lesz a kezedben a kulcs. Csupán ezeket a mozdulatsorokat kell felhasználnod és utánoznod ahhoz, hogy tökéletes összhang alakuljon ki a játék közben.

Az alábbi videó is Lind egyik szemináriumán készült, ahol látványos a jutalomfalattal történő munka ereje, ha nem szimplán statikus mozdulatokkal, vezényszó ismételgetéssel próbálunk eredményt elérni:

https://www.youtube.com/watch?v=oJAxVi6zq04

Ekard Lind könyvét már csak antikváriumokban vadászva lehet elérni, de megéri, tényleg nagyon hasznos kis olvasmány!

Tanulj meg vele játszani és a világ a Tiétek lesz!

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyaguru.blog.hu/api/trackback/id/tr2012728446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása