KUTYAGURU

Gyors segítség a Karácsonyi hasmarsra!

2014. december 25. - KUTYAGURU

p1040467.JPG

Ha mégsem tudtunk eléggé odafigyelni arra, hogy kis kedvencünk ne egyen összevissza minden jót, ahogy azt az előző cikkben írtam, akkor kellemetlen napoknak nézhetünk elébe, főleg, hogy ilyenkor csak drága állatorvosi ügyeletek vannak nyitva, de nézzük mit tehetünk ilyenkor? 

Milyen tünetek jelentkeznek: A leggyakoribb a hasmenés, ezt már enyhén zsírosabb, fűszeresebb ételek is okozhatják. Ha egy két hígabb székletről van szó nincs baj, de amikor már 2 óránként jelentkező, vízszerű esetleg nyákos székletet látunk, kedvencünk pedig kedvetlen, akkor valószínűleg bakteriális fertőzésről beszélhetünk.

Az első és legfontosabb a folyadék után pótlás, nagyon figyeljünk rá, mert ilyenkor könnyen kiszáradhatnak főleg a kistestű kutyák. Készítsünk nekik kamilla vagy borsmenta teát, pici sóval, hogy az ásványi anyagokat is pótoljuk és ha máshogy nem megy tű nélküli fecskendővel, vagy kis kanállal próbáljuk beléjük diktálni a folyadékot. Kis adagokat óránként! 

A második lépés a bél fertőtlenítése, amit a teákkal már elkezdtünk, de itt a legjobb és leghatásosabb módszer, amit alkalmazni szoktam a bolus emelt adagolása. Ez egy gyógyszertárban recept nélkül kapható bélfertőtlenítő készítmény, mely a kutyáknak is adható, lelassítja az emésztést, megköti a székletet, csökkenti a görcsöket és eltávolítja a betegséget okozó baktériumokat a bél faláról. Egy 12 kg-os kutyának napi 3x1et adok legalább 3 napig. Két mellékhatását észlelhetjük, az egyik, hogy a széklet ürítést lelassítja, így akár 1 teljes nap is eltelhet széklet nélkül, a másik a fekete színű széklet. Mind kettő normális, ha bolust adunk a kutyának! 

Emellett biztosítsunk neki diétás étrendet szétfőzött hússal, nyákosra főzött rizzsel! 

Véleményem szerint nem, ha ezekkel a módszerekkel rendbe tudjuk hozni a bélrendszert, nincs szükség antibiotikumos kezelésre!

FONTOS! Ha a hasmenés 1 nap múlva nem enyhül, véressé válik a széklet, esetleg sűrű hányás is jelentkezik azaz nem marad meg benne a folyadék sem, azonnal forduljunk állatorvoshoz, hogy elkerüljük a súlyos kiszáradást! Ha a bolus adagolásának abbahagyása utána újabb hasmenés jelentkezik, szintén jelezzük azt orvosunk felé!

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyaguru.blog.hu/api/trackback/id/tr587010081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása