KUTYAGURU

Segítség, nincs pénzem állatorvosra!

2015. január 19. - KUTYAGURU

allatorvos.jpg

Mindenki tudja, hogy az állattartás legmagasabb költsége az állatorvosi díj. Ez az, amin nem tudunk spórolni, mert kedvencünk életébe kerülhet. Már maga az oltások, féreghajtás is komoly kiadás, egy ivartalanítási műtétről nem is beszélve, de mi van, ha gond adódik, baleset, betegség? Orvoshoz menni már pedig muszáj, és fizetni is.

Sajnos gyakran hallom, hogy anyagi gondok miatt nem viszik a kutyát állatorvoshoz, nem hajtják végre a műtétet, ne adj Isten, pont ezért altattatják el vagy adják le menhelyre. Persze itt is mondhatjuk, hogy ne vállaljon kutyát, aki nem tud rá áldozni, de adódhatnak olyan gondok az életben, amit senki nem jósolt meg előre. Nálunk is így zajlott, a két kutya (francia bulldog és dobermann), hozták sorra a nem egyszerű betegségeket, egy-egy vérvétel 20.000, röntgen 15.000, szív ultrahang havonta 8.000, műtét 40.000-60.000, gyógyszerek havi 30-40.000. Szerencsére még az elején utánajártunk a biztosítási lehetőségeknek. Azóta több biztosítónál jártunk, kiismertük a működésüket és, hogy mi éri meg árérték arányban. Ezeket megosztom veletek, hátha pont valaki ilyen helyzetben van, és pont ez fog segíteni rajta!

A biztosítási eljárás alapja mindig az orvos által kiállított kórlap, és áfás számla. A számlán nem kell tételesen szerepelnie a vizsgálatoknak és a gyógyszereknek, elég, ha állategészségügyi szolgáltatásként tüntetik fel a teljes összeget.

Két biztosító van jelenleg hazánkban, aki komolyabban foglalkozik állat beteg- és balesetbiztosítással:

Aegon 

Kezdetben létezett önálló kisállat-biztosítási terméke, mára törvényi szabályozás miatt új önálló biztosítás nem köthető, hanem lakásbiztosítással egybekötött kiegészítő biztosításként igényelhető. A régi rendszerben 3 féle csomag létezett, nekünk mindkét kutyára a középső csomag lett megkötve, kutyánként 16 és 18.000 Ft-os éves díjjal. Ezt egyszerre kell fizetni, nem lehet negyedévesre kérni.

A biztosítás megkötése után van egy 3 hónapos türelmi idő, ez alatt az idő alatt csak balesetre fizetnek, betegségre nem. Mind a két kutyával sajnos belecsúsztunk első körben, napokkal számoltuk el a határidőt, erre figyeljetek oda! Van egy melléklet a biztosításhoz, amit évente frissítenek, ezek tartalmazzák azokat a betegségeket fajta specifikusan, amit nem áll a biztosító. Ezek nem mindig egyértelműek, például a bulldogra jellemző mozgásszervi betegségeket nem zárják ki, de a dobinál a szív- és pajzsmirigybetegségeket egyértelműen.

Úgy tűnik, folyamatosan fejlesztik a rendszert, szakértőket vonnak be, így egyre jobban tudják kontrollálni a kifizetéseket, kezdetben szerintem rá se néztek a kórlapra, csak utalták az összeget. Emellett a fejlődési rendellenességből származó betegségeket is kizárják, illetve nem fizetik az oltásokat, ivartalanítási műtétet (ha csak nem betegség miatt nélkülözhetetlen), és a táplálék-kiegészítőket. Ha orvosunk aránytalanul magas összegért dolgozik, akkor a biztosító által megkötött, egy vizsgálatra számított legmagasabb összeget fizetik ki, ez vizsgálatonként eltérő.  

Minden esetben csak akkor fizet a biztosító, ha a kötelező oltások meg vannak (veszettség és a kombinált is), 6 hónapos kortól 7 éves korig, illetve ha a számla összege eléri a 10.000Ft-ot. Ha több vizsgálatos a betegség, tehát vissza kell menni kontrollra, kötözésre, újabb vizsgálatra, akkor érdemes a számlákat összevárni, mert a teljes összeg számít ezekben az esetekben. A biztosító a papírok beérkezése után elbírálja és általában 3-4 héten belül fizet, vagy levelet küldd az esetleges hiányosságokról, problémákról.

Összességében sok mindenre kell figyelni és elég lassú a kifizetés, de ha csak ezen múlik egy kezelés, műtét, akkor megéri!

Groupama 

Nem rég vezették be Ők is a kiegészítő csomagot. Itt csakis lakásbiztosítással egybekötött kisállat-biztosítást köthetünk, de árban elég kedvező, ráadásul az egyéb károkat is szépen lefedik, kezdve a lakáskulcs elvesztésétől a speciális üvegkárig. Itt nincs kikötve hány állatra vonatkozik a fedezet, hanem a lakáshoz tartozik egy biztosítási keret (alapcsomagban 150.000 Ft) és ezt annyi állatra használjuk fel, amennyire szeretnénk. Nálunk már sejteni lehetett, hogy sokkal magasabb költségeink lesznek, így pár ezer forintért felemeltük a keretet 600.000 Ft-ig. 20% önerőt kérnek, azaz a költségek 80%-át állják, de nincs kizáró betegség, nincs türelmi idő vagy fajta megkötés és már 3 napon belül utalják az összeget!

Első alkalommal kijöttek lefényképezni a kutyákat, de chipet nem ellenőriztek. A megkötések ugyanolyanok: oltások, chip megléte. Egyetlen hátránya, ha túl sok kifizetés történt, nálunk a keret 2/3 része, akkor egészegyszerűen az évfordulón felbontják a szerződést, ami újra köthető, de kisállat-biztosítás nélkül.

Generali

A legújabb fejlesztés, Ők is lakásbiztosítással egybekötött kiegészítő biztosítást ajánlanak, viszont horror áron. Egy aránylag egészséges kutya egész éves állatorvosi költsége nincs annyi, mint a biztosítás díja egy két szobás lakásra. Úgy tudom itt is van türelmi idő, de nem is kutakodtam tovább, hisz ár érték arányban nem éri meg megkötni.

Nekünk nagyon nagy segítség volt mindkét biztosítás, mivel így tényleg a maximális ellátást kaphatták kutyáink, nem kellett azon gondolkozni, hogy a harmadik különleges vérvételt is megcsináltassuk-e, így a kezelésük is gyors és egyszerű volt. Mindenképpen ajánlom, hogy aki tudja, hogy egy esetleges betegségnél vagy balesetnél nem tudja megoldani ezt a gondot, gondolkodjon előre, vagy akit ez tart vissza egy probléma megoldásától! Egy megfázás költsége is elérheti a 10-15.000 Ft-ot, gondoljunk bele, mi történik egy komolyabb betegségnél…

Minden kutyusnak jó egészséget kívánok, kérdéseitekkel nyugodtan keressetek meg! :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyaguru.blog.hu/api/trackback/id/tr667088723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.01.24. 17:43:55

Ha valakinek nincs pénze állatorvosra, akkor honnan lenne havi kb. 20-30 ezer forintos lakásbiztosítást fizetni?

KUTYAGURU 2015.01.24. 17:45:32

@Guadalupei Szűz: a biztosítás éves díja 20-30ezer, aminek a havi díja már egy fizethető összeg, és így elkerülhető egy 20ezres vérvétel vagy egy 60ezres MRI kifizetése....

2015.01.25. 11:08:51

Volt már pár kutyám és még soha nem mentünk MRI-re, vérvétel sem kell mindig, és a biztosító is sok esetben nem fizet. De nyilván mindenki maga dönti el, hogy mi éri meg neki.

labigabi 2017.08.10. 15:42:38

Groupama elutasította a kisállatbiztosítást, mert örökbefogadott kutyáról van szó. :(
süti beállítások módosítása