KUTYAGURU

Irány a fogmosás!

2014. november 12. - KUTYAGURU

kutya fogmosás.JPG

És igen, Mike-val ezt minden egyes alkalommal eljátsszuk, de muszáj :)

Biztos sokan észrevettétek már, főleg a táppal etetett kutyáknál, hogy elég gyorsan, először csak sárgás, majd barnás, végül fekete fogkő alakul ki, általában a szemfogakon és hátul a rágófogakon.

Ezeket a fogorvos pár perc alatt letudja szedni, egy ultrahangos készülékkel, igen ám, de egy részt nem kevés pénzért, másrészt ehhez minden egyes alkalommal kábítani kell kedvencünket. Ahhoz pedig, hogy elkerüljük a súlyos ínygyulladást legalább félévente el kell végezni a beavatkozást. Nem hangzik túl jól, igaz?

De van megoldás a problémára! Mutatom:

Az egyik jól bevált megoldást, amit a régóta ilyen etetést folytató gazdi tapasztaltak, a nyers csontoshússal történő etetés, más néven BARFozás. Pontosan nem tudni, de valószínűleg itt a több rágási mechanizmus és a nagyobb nyálelválasztás következében nincs lehetősége lerakódni a fogkövet gazdagító baciknak. Az így etetett kutyáknak egészséges és tiszta marad a fogazatuk, sokan pedig a kellemetlen szájszag eltűnését is említették pozitív tényezőként.

Akinek viszont nem szimpatikus ez az etetés, annak is van megoldás! Sokan mondják, hogy csontot, vagy más rágcsálni valót etetnek a kutyával a fogkő ellen, de ez sem 100%-os megoldás, nálunk szinte egyáltalán nem használ és nem is túl jól tűrik a csont emésztését. Ha mégis ezt a megoldást választjuk, akkor főleg velős vagy lapockacsonttal próbálkozzunk, ezeket etethetjük nagyobb biztonsággal!

A LEGHATÉKONYABB módszer a FOGMOSÁS!

Bizony, már maga a mechanikai folyamat is sokat segít, kvázi lesúrolni a lerakódott réteget, de ha használunk hozzá speciális kutyafogkrémet, akkor a szájszagnak is búcsút inthetünk.

Én ebben is kicsit a gyártók reklám fogását láttam, így utánanéztem, hogyan oldhatom meg ezt kevesebb pénzből, egyszerűen, meg is találtam a megoldást:

Drogériákban kapható olcsóbb puha baba fogkefe, vagy hagyományos fogkeféből is a legpuhább, ez tökéletesen megteszi. 
Mivel a kutyáknak mérgező a fluoridos fogkrém, így azt náluk szódabikarbónával lehet helyettesíteni. Bevizezem a fogkefét átsúrolom óvatosan (érzékenyebb az ínyük, hamarabb kezd el vérezni is), majd leöblítem, belemártom a szódabikarbónába és ezzel is átmosom. A már lerakódott erősebb barnás feketés fogkövet ezzel még nem tudtam lehozni, de az új lerakódást segít megelőzni. Egy héten 2-3x elég a műveletet elvégezni.

A hozzászoktatás időszakában először májkrémet tettem a fogkefére, így megszokták, hogy a szájukban turkálok. Nagyon pici ebeknél fogkefe helyett használhatunk géz lapokat az ujjunkra tekerve.

Nagyon vigyázzatok! Félősebb, harapásra hajlamos vagy kapkodó kutyánál ne tegyétek az ujjatok a szájába és csak fokozatosan szoktassátok hozzá a fogkefe használatához!

A fogkő következtében kialakult gyulladás az egész testre veszélyes lehet, ezért fontos, hogy ne csak a saját, de kutyánk szájhigiéniájáról is gondoskodjunk! :)

Jó fogmosást! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyaguru.blog.hu/api/trackback/id/tr656890519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása