KUTYAGURU

Bull típusú kutyák, hogyan is működnek..?

2017. július 23. - KUTYAGURU

Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a bull típusú kutyák, ezért kiemelt figyelmet kell fordítanunk a képzésükre. Három évvel ezelőtt fogadtam örökbe egy karcagi telepről mentett, game vérvonalú, domináns pitbull terriert, Shae-t. (Game típusúnak azt a kutyát nevezzük, ami szikár, atletikus és mozgékony. Ez a vérvonal hasonlít a leginkább - küllemében és ösztöneit tekintve is - az első harcra kitenyésztett pitbullokhoz.)19055022_1596429923702161_91144626419216067_o.jpg

 Fontos tisztában lennünk azzal, hogy ezeket a kutyákat erejük, bátorságuk és kitartásuk miatt harcra tenyésztették ki. Ma is rengeteg illegális kutyaviadalt tartanak Magyarországon és a világ más országaiban is. Azonban nem csak más kutyák elleni harcra használták a fajtát. A staffordshire bullterriernél például az 1900-as években nagy népszerűségnek örvendett a „bullbaiting”, vagyis a bikák heccelése és a patkányozás.

Ez alapján elképzelhetjük, hogy milyen ösztönök dolgoznak ebben a fajtában. Terrier vérük miatt rendkívül intelligensek, ravaszak és gyorsak; bulldog vérvonalukból adódóan pedig kifejezetten makacsak és kitartóak. Nem hiába rajonganak sokan értük, hiszen kiemelten emberközpontúak és családcentrikusak. A bull típusú kutyák gazdáiként soha nem lehetünk meggondolatlanok! Ezekhez a kutyákhoz rengeteg munkára, fegyelemre, odafigyelésre és elszántságra van szükség! A fajta kedvelőiként példát kell mutassunk, hogy így megértessük az emberekkel, ezek a kutyák sem születtek gonosznak.Vegyük hát végig, hogy mire van szükségünk egy nyugodt és kiegyensúlyozott bull típusú kutyához!

16707560_1467526853259136_8430571279151788107_o.jpgKorai szocializáció:

Talán az egyik legfontosabb ennél a fajtánál. Ideális esetben már 8 hetes kortól érdemes elkezdeni a kölykök ingerekhez szoktatását. Minél több dologgal találkoznak ebben a fontos tanulási időszakban, annál kevésbé alakulhatnak ki később viselkedési problémák. Nagyon ajánlatos kutyaóvodába járni velük, hiszen itt kontrollált keretek között, szakemberek segítségével tanulhatják meg az idegen kutyákkal való kommunikációt és a játékos képzés alapjait.

Szájzár vagy nem?

Fajtájukból adódóan fontos, hogy minél kisebb korban megtanulják az „ereszd” vezényszót. Fontos tisztázni: ha a kutya harc közben ráfog valamire és nem ereszti el, az csak a köznyelv szerint szájzár. Valójában ez nem egy fizikai, hanem szellemi állapot, a kutya felfokozott idegállapota miatt válik irányíthatatlanná. Ha kölyökkorban megtanulja az “ereszd” vezényszót, az ugyanúgy reflexként fog működni a későbbiekben, mint bármilyen más fajta kutyánál. Így játék vagy egy esetleges verekedés alkalmával sem lesz szükségünk seprűnyélre, hogy lefejtsük a kutyát a zsákmányáról...

 

Meddig játék a játék?

Gyakran előfordul az is, hogy a gazdik nem tudják megfelelően kontrollálni a bull típusú kutyájuk társaikkal szembeni vehemenciáját, holott ez a legtöbb idegen kutyának kellemetlen. Ugye, milyen bosszantó, amikor egy ismeretlen kutya a semmiből ront rá a miénkre, a gazdi pedig több méterről kiabálva közli, hogy “nem bánt!”? Egy bull típusú terrier gazdájaként még inkább tiltanunk kell ezeket a nemkívánatos viselkedéseket. Ugyanez a szabály vonatkozik a kutyafuttatókra is. Ne hagyjuk, hogy a kutyánk terrorizáljon másokat, még akkor sem, ha megszokott környezetben, ismerős kutyák között van! Kutatások bizonyítják, hogy a pitbull kölyköknél már korábban elkezdődnek a játékos harapások, valamint sokkal gyakoribbak a testkontaktusok, mint más fajtáknál (Schleger, 1983; Redlich, 1988). Ezért a játékból való kihívás - behívás - megtanítása elengedhetetlen ahhoz, hogy kontrollált, jól nevelt kutyával élhessünk együtt és tiszteletben tartsuk a körülöttünk élőket is.

Miért választjuk mégis ezt a fajtát?

A bull típusú kutyák tökéletes sport és munkakutyák. Hatalmas a megfelelni vágyásuk az emberek felé, amit tökéletesen lehet használni a képzésüknél. Fejlett vadászösztönük, intelligenciájuk, mozgásigényük és motiválhatóságuk képessé teszi őket bármilyen kutyás sport űzésére, legyen az súlyhúzás, obedience, agility, canicross stb. Kifejezetten igénylik a gazdával töltött időt, a fizikai és szellemi megterhelést. Nehezen viselik viszont a kerti tartást és a mozgásszegény életmódot. Nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy ezeket a kutyákat tenyésztésük kezdetétől családi kutyának (családi környezetbe) szánták, ezért ha kerti díszként akarjuk tartani, a kevés foglalkozás és a levezetetlen energiák könnyen viselkedési zavarokat okozhatnak (agresszió, szökés, rombolás).

A bull típusú kutyákat kizárólag tapasztalt vagy kivételesen elkötelezett gazdiknak szoktuk ajánlani. Következetes nevelést, magabiztos gazdit és „kemény” kezet igényelnek, mert rengeteg önálló ötletük van, amit önfejűségükből adódóan – kontroll hiányában - véghez is visznek... A gazdinak meg kell tanulnia 100%-osan energiát belefektetni a kutyázásba, vagyis a fegyelmet keményebben, a motiválást intenzívebben, a megérdemelt szeretetet és dicséretet is duplán kell alkalmazni a nevelésükben.

13995604_1269308796414277_7260975072795486142_o.jpgShae gazdájaként én is nap mint nap küzdök azokkal a problémákkal, amikkel a gazdik leggyakrabban fordulnak hozzánk. Nevelése során küzdöttünk a túlzott vehemenciával, a pórázhúzással, az önfejűséggel valamint a kezdődő és kiteljesedő dominanciával.

3 hónapos korától folyamatosan más kutyák és emberek között szocializálódott, hiszen a belvárosban élünk, és bár figyelnem kell, hogy hol engedhetem el, de már félszavakból is értjük egymást és tudom, mire van szüksége a kiegyensúlyozottsághoz.

Soha nem szabad vele elkényelmesedni, mindig új kihívások elé állít. De rengeteg dologban fejlődtem általa, nem is kívánhatnék magamnak nála jobb kutyát. :)

Nőjünk fel tehát a feladathoz és legyünk méltóak ehhez a kivételes fajtához! Vagyis JÓLNEVELT KUTYA = MENŐ GAZDI! :)

 

Reil Evelin 

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyaguru.blog.hu/api/trackback/id/tr1912674581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peetee 2017.07.24. 14:31:52

...és jó adag vakszerencse kell még egy 100%-os gazdinak is, ha szerencséje van, nem fogja 1-2évente a leghatározottabb vezényszó és parancs ellenére is átharapni egy kisebb kutya nyakát vagy egy ember bokáját. Ezek a kutyák szerintem nem valóak ember közelébe, mert akármilyen jó a gazdi és akármilyen jó volt a nevelés...1-2évente lesz olyan helyzet, amikor mindenáron így fogja megmutatni a kutya önmagát. Dehát néhány kiskutya, meg 10-20öltés egy-egy lábszárra általában nem tétel. Arra is adhatnál tanácsot, hogy miként kell letolni magadról a felelősséget, amikor megvolt a baj, és minden igyekezet ellenére a békés harcikutya betámadott...

БУММЕР 2017.07.24. 14:32:16

7 csodàlatos éve van egy "aréna" pitem amit a vadàsz csöve elöl mentettem ki...
Nàlunk a magatartàsbeli problémàk elég hamar eltüntek, soha nem vertem meg mint oly sokan szoktàk...

Tapasztalatom szerint ha érzi a vezért (szilàrdsàgàt, erejét és szeretetét akkor nagyon hamar levetközi azokat a szokàsait amit nemtetszönek talàl a gazda). Örökbefogadott 1.5 éves kutyként Sem Volt nagy neheézség màs kutyàkkal összeszoktatni, az örületet is hamar levetközte, megnyugodott...egy dolgot nem sikerült elérni, egy màsik pitet azonnal fog...ha beledöglik is kinyirnà...

A vilàg egyik legjobb kutyàja, de rafkos nagyon, ugyan ugy imàd a TV elött tespedni és aludni az ölemben mint lenyomni egy edzést...de eljàtsza, h fàradt és képes veled cipeltetni a sulyokat, de akàr megjàtsza a sàntàt csak vidd el a kocsiig...otthon meg mint a nyil iràny az etetö...

Gyerekekkel, idös emberekkel borzaszto tisztelettudo...jobban figyel ràjuk mint a màsik kutyànk...

Ellenben egy dolgot senki ne probàljon meg, egy pithez tartozot inzultàlni/megtàmadni, mert ott komoly baj történik.

Artúr a kutya (törölt) · http://arturakutya.blog.hu 2017.07.24. 14:32:19

Úgy tűnik, szerencsém van a pibull jellegű kutyákkal. Egyetlen barátságtalan egyeddel találkoztam az elmúlt húsz évben. És egy másikkal, aki néhány hét alatt vált úgymond szelíddé.

Dr. Bélus___ 2017.07.24. 14:32:21

Azon gondolkozom, hogy mire jó egy staffordshire vagy egy pitt bull, ha az összes előnyük az, hogy aktívak és imádnak dolgozni. Ezt rengeteg fajta tudja, csak azok közül jó néhánnyal közel sincs ennyi probléma, nem? Mi az, amit csak ez a fajta tud, de mondjuk egy border collie, vizsla, boxer, francsetudjami nem?
Az világos, hogy ilyen kutyád van és ő egyszeri, megismételhetetlen és imádod, ez így van rendjén. Az is OK, hogy te kemény munkával rendben tartod. De másnak, akármennyire profi kutyás, miért ajánlanád ezeket a kutyákat és nem valami hasonló tulajdonságú, de könnyebben kezelhető fajtát? Mi az extra?

árnyékgyuri 2017.07.24. 15:02:21

Szerintem ezeket a kutyákat fokozatosan be kellene tiltani (ivartalanítás, fokozatos kihalás). 1. Mivel semmi természetes nincs bennük, nem szegényedne a földgolyó. 2. Csak gond van velük. Bazi nagy erőfeszítéssel, sok-sok munkával elérhető, hogy olyat tudjon, amit sok más kutya már a születésekor tud. Pl. hogyan kell nem életveszélyesnek lenni. Ez totális degeneráció. Senki semmit nem veszítene, ha ezek a fajták be lennének tiltva.

NastroAzzurro 2017.07.24. 15:30:38

@árnyékgyuri: Látom szakértővel van dolgom. Volt már ilyen vagy hasonló kutyád vagy te is csak a médiából tájékozodsz?

NastroAzzurro 2017.07.24. 15:30:47

@Peetee: 4éve van egy bullterrierem és eddig egyszer sem volt vele gond, nem is lesz mert tudja ki a falkavezér...

martineden 2017.07.24. 16:44:02

@Peetee: Neked se volt kutyad sosem. A leheto legjobb kutya gyerekes csaladba az American Staffordshire Terrier. Nekem mindig voltak kutyaim, egyszerre tobb is.A Nemet juhaszkutya volt a kedvencem, az okossaga, es szepsege matt.Addig amig hozzam nem kerult Harcos , az igazi kutya, egy staffi. 16 evig volt velunk, sajnos elvitte az oregseg.A gyerekeim vele nottek fel, nala jobb es megbizhatobb tarsat nem tudok elkepzelni. Mivel rendkivuli a fajdalomturo kepessegge, a legvadabb jatek kozben sem okozott serulest sosem. Ez nem mondhato el mas fajta kutyakrol. A Nemet juhaszkutya es a tacsko is odakap, ha jatek kozben erzekeny helyen fogjak meg. A Pitt Bull soha, persze ha a csaladban nott fel. Emellett nem fel semmitol es senkitol, a gazdajat es annak csaladjat minden tanitas nelkul, akar az elete aran is megvedi. Egyebkent a tobbi fajtaval ellentetben, oregsegere is megorzi jatekossagat. Pl kuvasz, komondor szinte kezelhetetlenne valik az ido mulasaval.

Artúr a kutya (törölt) · http://arturakutya.blog.hu 2017.07.24. 16:44:03

@Peetee: sok kutyád lehetett.

Artúr a kutya (törölt) · http://arturakutya.blog.hu 2017.07.24. 16:44:07

@árnyékgyuri: jajj. Mondanám, hogy gyere el egy-két alkalommal oda, ahova én járok a harcikutyámmal, van a törzsgárdában három vagy négy pitbull jellegű "vadállat". És ez csak a szűk környezet, sokkal több hasonló kutyát ismerek.

Gekko 2017.07.24. 16:44:09

@Peetee: Amikor a butaság és a gonoszság találkozik... Ha neked ez jó, akkor hajrá, ez nem befolyásolja a bullok érdemeit.

BTW, 20 év kutyázás alatt egyik ktyám sem harapott meg embert, sőt, kutyát is csak egyszer - akkor is az enyém volt pórázon...

registerz 2017.07.24. 20:39:38

Nekem a kutya a rövidszőrű magyar vizsla. Egy vadász barátomnak adtam egy kölyköt, kiváló munkakutya lett belőle, már héthónaposan dolgozott. Egy gond volt vele, kinyírta ennek a barátomnak a másfél éves kaukázusiát, később a nyolcéves rotiát. Meg tüzelőidőszakban megszökött és beköltözött a szukákhoz a faluban. Jó kutya a pitbull és a staffi is, meg gyönyörűek. De nekem csak magyar vizsla kellene.

relini 2017.08.03. 11:44:39

@Peetee: Sajnos arra nem tudok tanácsot adni, hogyan kell a felelősséget elhárítani, amennyiben baj történik. Ebben sajnos nincs gyakorlatunk. :) A blog felelős gazdiknak íródik hozzáértő trénerektől, akik "civilben" ugyancsak felelős gazdik.

@árnyékgyuri: Valószínűleg nem mindenki ért(ene) egyet azzal, hogy a (kutyás) társadalom nem vesztene sokat. Szerencséje a fajtának, hogy nincs döntési jogod a kérdésben.

@Dr. Bélus___: A cikk arra próbálja felhívni a figyelmet, hogyan érdemes foglalkozni és hozzákezdeni egy bull típusú kutya képzéséhez. Nem ajánlgatja senkinek a fajtát. Amíg a '90-es években pl. a németjuhász volt a "divatkutya", most a bull típusú. Ezért fontos foglalkozni a témával.

Dzsontra Volta 2017.08.03. 11:44:41

Régebben egyik barátomnak volt egy kutyája, Micu volt a neve, főleg Stafford, de a családfájába véletlenül belerondított egy rottweiler, ezért nagyjából úgy nézett ki, mint a tom & jerryből Spyke, csak tigris mintás volt a szőre és olyan 50kg körül a versenysúlya, na annál a kutyusnál barátságosabb, kenyérre kenhetőbb kutyát még nem láttam. Egy volt csajomnak volt bullterrierje, na az volt egy másik olyan kutyi, amelyiktől hanyattvágtam magam, annyira cuki volt, gyakorlatilag egy elkényeztetett macska nem udvarol annyit egy kis dögönyözésért, mint amennyit az a kutya képes volt. Nekem csak vadászkutyáim voltak, magyar vizsla, meg foxi, ha lenne időm kutyázni, akkor valószínűleg egy bullterrierem lenne, de így, hogy látástól-mikulásig melózok, sajnos olyan helyzetbe kerülne szegény, hiába a kertesház, amit egyetlen érző lénynek sem kívánok.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.08.03. 11:44:51

Házőrző kutyának melyik alkalmasabb: a német juhász vagy a staffordshire terrier? Olyan házőrzőre van szükségünk, aki a betörőt nemcsak megugatja, hanem alaposan el is veszi a kedvét a betöréstől. (Azért ne ölje meg!)
süti beállítások módosítása