KUTYAGURU

"Te figyelj antiszoc a kutyád, neveld meg!"

2015. február 26. - KUTYAGURU

p1060996kicsi.JPG

Hányszor, de hányszor hallottam már én is ilyen és ehhez hasonló mondatokat... sok ilyen eset van, de a bulldogos gazdik különösen gyakran kapják az ilyen hideg zuhanyt, ami miatt rossz gazdinak érzi magukat, pedig nem így van! 


Bulldog, besorolása szerint társasági kutya, igen ám, de kinek a társasága? Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy egy non-stop bandázós kutyával van dolgunk, csupán azt, hogy hobbi célra tenyésztik, nem pedig munkára. 
A mások által antiszociálisnak titulált bulldogoknak több fokozata van, az első az aki csak ül a gazdi lába mellett, próbálja kerülni a kontaktust más kutyákkal, a második már oda is morrant-hörrent, ha valaki közelebb merészkedik és bizony van olyan aki szó nélkül nyomja a másik fejét a betonba. Sokaknak már az is kiborító, mikor egy bulldog játszik, temperamentumából és előéletéből adódóan nem az a finomkodó fajta, morgás nélkül nem is játék a játék. Ezek nem hibák, ezek nem jelentik azt, hogy rossz gazdik vagyunk, csupán meg kell tanulnunk irányítani az eseményeket. 


Képzeljük csak el a szituációt, ülünk a metrón (az autósoknak ez már önmagában kellemetlen), majd egyszer csak felszáll egy részeg ember, a ruhája árasztja az alkohol és más nem is akarjuk tudni honnan származó szagokat, leül mellénk szorosan, pedig az egész kocsi üres, majd ránk dőlve elkezd turkálni a táskánkban. Ha egészen magas az önkontrollunk felállunk és arrébb megyünk, mert a civilizáció és a konfliktus kerülés ezt diktálja. De csak gondoljátok át egy pillanatra minden gátlás és visszafogottság nélkül, minden hétköznapi stresszel a vállatokon mit tennétek, milyen kép villan be? Így már kicsit érthetőbb kutyáink reakciója is, ugye? 


Nem szeretnénk Őket sem belekényszeríteni hasonlóan kellemetlen helyzetbe (és akkor még egész finoman fogalmaztam), de meg kell tanulnunk nekünk és neki is megfelelően kezelni az ilyen szituációkat, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy tökéletes legyen az összhang kutya és gazdi között, hogy egy tekintetből értsétek egymást és új helyzet előtt állva - kutyád megbízva benned - Tőled várja a megoldást! 
Így kialakul a rutin és jöhetnek a stressz mentes séták! 

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyaguru.blog.hu/api/trackback/id/tr17223033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.03.27. 17:14:23

Bandázás... pár napja jártam Rexéknél. Az egyik kennelben négy, közel azonos méretű és korú(nak látszó) keverék kutya. Nem testvérek, teljesen eltérő alkatúak. Szinte parancsszóra csináltak mindent. Ha az egyik ugatni kezdett akkor a másik három is. Ha egyikük elvonult, akkor a többi is követte. Ha abbahagyta az ugatást valamelyik, a többi is elhallgatott stb. Nagyon jól szórakoztam rajtuk, pedig még csak kedvesek sem voltak, mint a szomszédjaik. :)

Artúr a kutya (törölt) · http://arturakutya.blog.hu 2017.08.03. 11:44:37

Jó régi poszt. Angol bulldogokkal szereztem némi testközeli tapasztalatot. Egy magányos példány a Rómain. Bárkihez odament vidáman, akitől simogatást remélt. Kedvesnek mondható, "társasági kutya".
Aztán jött Artúr és megismertünk egy duót. Na ezek érdekesek: apró kutya még a lehulló falevélnek is megadja magát, nemhogy két, határozott fellépésű buldognak. Ez nem baj, de azok ketten fölé állnak, bökdösik az orrukkal, összenyálazzák, nem engedik felkelni. Nem támadólag teszik, barátságosak, nem is szoktam közbelépni ilyenkor, de feltételezem, erre sokan ráfognák, hogy antiszoc kutyák...
süti beállítások módosítása