KUTYAGURU

7+1 tanács, hogy a Szilveszter se legyen rémálom!

2014. december 27. - KUTYAGURU

szilveszter_kutya.jpg

Nálunk ez a nap mindig egy nagy kutyás buli, többen összegyűlünk, így a kutyák is oldják egymást és mi is szórakozhatunk! Régi vágyam ilyenkor egy alpesi házba elvonulni és ott várni az újévet!

Hoztam pár tanácsot nektek, hogyan kerüljétek el a rémálommal kísért Szilvesztert:

  1. Fáraszd le a kutyát, már előző nap és az nap is, egy kirándulással, vagy nagy játékkal, tanulhatsz is vele! Ha tudod, hogy fél a zajoktól vidd hosszú pórázon, hogy elkerüld a szökést egy korai petárda miatt! Ha a kutya kellemesen elfáradt, nyugodtabb lesz, és nem kapkodja minden zajra a fejét!
  2. NE nyugtasd, ha látod, hogy fél! Alapból persze ez a normális emberi reakciónk, de számára mást jelent ilyenkor a nyugtatás. Hagyd, hogy ha akar, bújjon el, hogy saját maga tapasztalatból jöjjön rá, a durrogások nem jelentenek veszélyt!
  3. Ha tudod, hogy ilyenkor szeret elbújni, készítsd neki előre egy jó búvóhelyet, ahol biztonságban érezheti magát, egy letakart ketrecet, plédből épített bunkit!
  4. Csak pisilésre vidd le, ne erőltesd a sétát a túl sok stressz és a szökés lehetősége miatt! Bőven elég, ha leviszed a ház elé pisilni és már jöttök is fel! Így elkerülheted, hogy mellettetek robbanjon a petárda, vagy a tűzijáték!
  5. Ha tapasztaltad, hogy kutyád már a saját egészségét is veszélyezteti a következő munkanapokon látogass el állatorvosodhoz és kérj speciálisan erre az esetre használható nyugtató készítményeket!
  6. Figyelem elterelés: ha kutyád szeret tanulni, játszani, próbáld meg elterelni a figyelmét, így könnyebben szokja a zajokat. Ezt csak abban az esetben csináld, ha látod rajta a hajlandóságot, ellenkező esetben kövesd a 2. pontot!
  7. A legjobb, ha esetleg vidékre, csendesebb helyre tudtok vonulni a kutyával!

+1. Ha szeretnél szórakozni ezen az éjszakán, és a kutyát egyedül hagynád, használj esetleg szobaketrecet, letakarva, de mindenképp gondoskodj arról, hogy a szökés lehetősége ne állhasson fent! Ha ez az első Szilvesztere, inkább maradj vele otthon, hogy lásd, milyen reakcióra számíthatsz jövőre! Ha a házi buli mellett döntesz, olvasd át a Karácsonyi tippeket, hogy elkerüld az éjszakai ügyeletre való rohangálást! 

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyaguru.blog.hu/api/trackback/id/tr757015405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fehérlapos 2014.12.28. 21:11:40

A kutyánk első Szilveszterén (kb. 10 hónapos lehetett) éjfél előtt kimentünk hozzá, pórázra kötöttük, mászkáltunk vele az udvaron, de úgy, hogy nem foglalkoztunk vele, ignoráltuk, csak vezettük a pórázon. Közben itt-ott eldurrantottunk egy-egy petárdát, rakétát, nagyokat nevettünk. Az első pár durranástól még megijedt, de miután látta, hogy minket nem zavar, és milyen jól szórakozunk, később már teljesen hidegen hagyta őt a durrogás. Éjfékor a legnagyobb tüzijáték közepette már nyugodtan sétálgatott körülöttunk a pórázon. Egyedül a "tűzokádó kúp", vagy mi a fene hozta igzgalomba, de azzal is csak játszani szeretett volna.
Azóta sosem volt gond vele, vidáman vakkangatva szokott válaszolni a durranásokra, a félelem legkisebb jele nélkül.

KUTYAGURU 2014.12.28. 21:14:08

@Fehérlapos: Igen általában minden csak megszokás kérdése, ha egy inger sokszor éri a kutyát rájön, hogy nincs mitől félnie. Ellenben azért nem javaslom a zajok ennyire közeli alkalmazását, mert károsíthatja a kutya hallását, mivel Ők sokkal érzékenyebb füllel lettek megáldva...

KUTYAGURU 2014.12.28. 21:15:47

@Garry84: A zaj állandósulása miatt már nem ijedezett annyit, de itt is óvatosságra intenék bárkit, aki extrém zajokhoz nyúl, mert hosszú távon ez is károsíthatja a hallást....
süti beállítások módosítása