KUTYAGURU

7+1 tipp a hőség túlélésére kutyáknak (is)

2017. augusztus 01. - KUTYAGURU

pet-drinking-bottle-5.jpgBeköszöntött a sivagati nyár, kiadták a harmadfokú riasztást, borzasztó meleg van, itthon is nehezen bírják a kutyák, pedig Ők aztán hozzá vannak szokva az extrém időjáráshoz. Így hát hoztam neked néhány tippet, ami az itthoni bandánál már bevált, vagy legalábbis segített enyhíteni a szenvedést.

 

  1. Víz, víz, víz: mondanom sem kell, hogy ilyenkor nem csak nekünk van szükségünk nagyobb vízfogyasztásra, de még arra is figyelnünk kell, hogy a meleg miatt sűrűbben cseréljük. Egy részt nagyobb az esélye a bakteriális fertőzéseknek, másrészt főleg a kertben felmelegedett vizet sem tudják már meginni. Sétához, utazáshoz is legyen nálad extra mennyiségű víz, nem csak az itatáshoz, hanem esetleges hőgutánál a hűtéshez is! Én kutyánként másfél literrel szoktam számolni.
  2. Még mindig víz: a pancsolás ilyenkor minden gazdinál bevált szokás, de ha nem az, akkor is csinálj belőle rutint, mindkettőtöknek jól fog esni. A szokásos séta helyett üljetek autóba (tömegközlekedés esetén várd meg a kora esti órákat) és menjetek az első vizes helyre. Nem szeret úszni? Nem baj, akkor csak tapicskoljatok együtt a hideg vízben! Ha egyik sem megoldható, akkor legalább vizezd át a bundáját naponta többször, ez is sokat fog segíteni!
  3. Ha nincs víz, a fák segítenek: ahogy lemegy a nap, elkezd csökkenni a hőmérséklet, a természet csodája pedig, hogy a növények gyorsítják ezt a folyamatot a kipárolgással. Naplemente után menjetek a közeli parkba, mezőre, rétre, erdőbe és sétáljatok egy nagyot! Ez előtt is nyugodtan bevizezheted a bundáját az extra hűtés érdekében!
  4. Ne légy a szokások rabja! Extrém időjárás felér egy természeti katasztrófával. Megterheli az emberi és állati szervezeteket és a növényeket is, hosszú távon pedig tartós gondokat is ki tud alakítani. Este úgy sem tudnál elaludni, nyugodtan induljatok el később a sétára vagy kellj fel reggeli korábban, a Te szervezeted is meg fogja hálálni, a kutyád meg még inkább! Mi az, hogy kocsival hordod sétálni a kutyát? Ilyen időben gondolkodás nélkül rakom Őket az autóba, hogy azt a pár métert se kelljen betonon megtenniük, és inkább költök üzemanyagra, hogy 15-20km-el arrébb menjünk a vízig. Hisz a strand belépőt is megveszem, akkor ennyit Ők is megérdemelnek.
  5. A kevesebb, több! Etetésnél is tudsz segíteni a hőmérsékletszabályozáson. A sok zsíros kaja hőtermelésre készteti a szervezetet, raktározódik, lassítja az anyagcserét is. Gondolj csak bele, ha bedobsz egy jó olajos, zsíros lángost, mennyire lesz erőd bármit is csinálni? Ha táppal etetsz, csökkentsd az adagot, váltsd ki zöldséggel (főzd meg vagy turmixold és keverd a táphoz), nyers etetésnél szintén adagot csökkenthetsz, de én ilyenkor a zsíros húsokat is mellőzöm.
  6. Kutyalégkondi: hűsítő mellények, kendők, fekhelyek is kaphatóak már a piacon (http://www.dogone.hu/termek/hurtta-huto-melleny/), ezeket bátran használhatod, ezek hiányában helyezhetsz vizes törölközőt a földre, amire ráfekhet, van, aki jégakkukat is használ, ezzel csak óvatosan, a túlságosan hideg tönkreteheti az ízületeket. Ugyanígy vigyázz a ventillátorral is, mert begyulladhat a szeme és a füle is, ha elé fekszik.
  7. Lényeg a lényeg, hogy biztosítsd a hűvös helyet, árnyékot, friss vizet, és ha teheted, add meg számára a további lehetőségetek is! Beteg, különösen szívbeteg kutyáknál jelentősen megnő a rizikófaktor egy esetleges rosszul létre. Ilyenkor elgondolkozhatsz egy légkondis kutyapanzión is napközbenre, ahol figyelnek rájuk!

+1 Hőség idején mi is szenvedünk, türelmetlenebbek, nyúzottabbak vagyunk, ez normális. Ne ilyenkor akard megváltani a világot és tökéletesre nevelni a kutyát. Játsz biztonsági játszmát! Olyan helyen engedd el, ahol biztonságosabb, nyugodtan hagyd rajta a hosszú pórázt és jutalmazd többet. Mindkettőtöknek könnyebb lesz! 

Hétfőn jön egy kis lehűlés, csak addig bírjuk ki! :) A fenti tippeket saját magadnál is alkalmazhatod! :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyaguru.blog.hu/api/trackback/id/tr10012708960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása