KUTYAGURU

Időzített bomba a kutyatápokban!

Ezt ne etesd kedvenceddel!

2015. február 11. - KUTYAGURU

tartositoszer_kutya.jpg

BHA/BHT, Ethoxyquin, Propilén-glikol

A három időzített bomba, melyet még a mai napig használnak kutyatápokban, mert az EU által engedélyezett alapanyagok közé sorolják. Az első kettő tartósítószerként funkcionál a harmadik egyfajta nedvesítőszerként. Bár a legtöbb tápban már természetes tokoferolt, azaz E vitamint használnak tartósításra, egyes termékeknél még mindig a fenti anyagok kerülnek előtérbe. A legrosszabb, hogy bizonyos tápokon nem is tüntetik fel, mert tartósítószer vagy antioxidáns szó alá bújtatják ezeket az összetevőket. 

Kutattam és amit elsőként találtam az a Royal Canine Francia Bulldog fajtatápja, melynél az egyik oldalon még a BHA megnevezést találtam, a másik oldalon már csak antioxidánsként szerepelt. 

Mellékhatásuk első sorban toxikus mivoltukból eredő bőr és tüdő irritáció, másod sorban pedig az Egyesült Államok Nemzeti Toxikológiai Programja a rákkeltő anyagok közé sorolja. 

Egyik sem túl biztató és hosszú távon, nap mint nap ezt etetve kedvencünkkel garantáltan találkozunk valamelyik mellékhatással.

Mindig olvassátok el alaposan a kutyatápok összetevőit és ne vegyetek olyan terméket, amiben ezeket az anyagokat találjátok!

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyaguru.blog.hu/api/trackback/id/tr447161679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Animal News 2015.02.11. 22:12:12

De vajon miért nem tiltják be ezeket a szereket? Amin még meglepődtem, az az, hogy pont a Royal Canin tápja ilyen, mert én úgy tudtam, egyik legjobb táp. Ezek szerint mégsem az...

KUTYAGURU 2015.02.11. 22:17:16

@The Animal News: A betiltás számomra is kérdéses, nyilván ezek hosszú és bonyolult bizonyítási eljárások, ami következtében megtörténik a tiltás és üzleti háttér is jócskán állhat mögötte. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a tápgyártók mögött épp olyan komoly marketing munka folyik, mint mondjuk a gyógyszeriparnál, MINDIG meg kell nézni, hogy mi van a tápban, nem csak a PR fogásokra reagálni. Én például nem veszek meg olyan tápot sem, amiben gabona vagy kukorica van, ha csak ezt figyelembe véve vásárolna mindenki, már sokat javulna a kisállat életmód etetés része...
süti beállítások módosítása